Program statusnih i socioekonomskih prava

utorak, 27. avgust 2024.

Prilike za zapošljavanje u ugostiteljskoj industriji – utisci – Aleksandar

Aleksandar je student 4. godine osnovnih akademskih studija na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji. Tokom studiranja stekao je značajno iskustvo tokom pohađanja stručne prakse u nekoliko hotela i jednoj turističkoj agenciji u Srbiji. Pa ipak, prijavio se na trening o prilikama u ugostiteljskoj industriji, a potom i na stručnu praksu u hotelu „Zelengora“ u Kragujevcu kako bi stekao novo radno iskustvo.

„Prijavio sam se na trening zbog više faktora: sticanja novog radnog iskustva, unapređenja sopstvenih sposobnosti u oblasti ugostiteljstva-hotelijerstva kao i proširenja poslovnog okruženja, sticanje novih kontakata u sektoru hotelijerstva,“ navodi Aleksandar. Dodaje da je trening bio organizovan i protekao u odličnoj atmosferi, da je celokupan utisak jako dobar i da je svaki deo treninga podsticao diskusiju. „Očekivao sam da steknem nove veštine, iskustvo, upoznam nove ljude kao i da unapredim svoja znanja u oblasti hotelskog menadžmenta,“ navodi Aleksandar.

Hotel „Zelengora“, u kom je održan trening a potom i stručna praksa, smešten je u samom centru Kragujevca, grada u centralnoj Srbiji i, nekada davno, u 19. veku, prestonice Srbije. Hotel je smešten u zgradi koja predstavlja jednu od arhitektonskih tekovina ovog grada iz nekih prošlih vremena. Iako nije nov hotel, i relativno malih kapaciteta, hotel je posećen od ranog jutra i predstavlja početnu stanicu lokalnom stanovništvu, bilo da su to građani koji su krenuli na posao pa svratili na jutarnju kafu ili penzioneri koji ovde počinju dan sa prijateljima uz doručak.

Ono što je Aleksandar očekivao jeste da, kroz stažiranje, baš ovde unapredi sopstvene veštine u praksi, izvan okvira teorije, u svom gradu. Navodi da mu se najviše dopao odnos kolega sa recepcije, ali hvali i ostale kolege iz drugih sektora, i navodi da je stažiranje proteklo veoma dobro u lepoj atmosferi.

Pored stečenog iskustva i uspostavljenih kontakata u hotelu, Aleksandar navodi i da mu je finansijska podrška tokom stažiranja veoma značila kao sredstvo na putu završetka studija. Nakon prakse, dobio je priliku da pohađa i dodatnu obuku po svom izboru, koja je pokrivena projektom, i on je odabrao da to bude kurs jezika. „Kursevi su jako dobra prilika da dodatno napredujemo i otvorimo nova poglavlja na profesionalnom nivou“.

Sagledavajući sve aktivnosti na kojima je učestovao u projektu, od treninga, preko stažiranja u hotelu, do dodatnih obuka, Aleksandar navodi da je ovo bio jako bitan korak u njegovom usavršavanju na profesionalnom planu. „Svako radno iskustvo je samo još jedna dodatna stavka u radnoj biografiji koja vrednuje moje kvalitete i dodatno utiče na moju poziciju kao radnika u sektoru ugostiteljstva,“ navodi on.

Iako je ranije bilo nekih ponuda i naznaka da bi mogao da dobije zaposlenje, Aleksandar izgleda jasno zna u kom pravcu želi da se njegova karijera razvija, u skladu sa obrazovanjem. „Moja želja je da, uprkos svojim godinama i nedovoljnom iskustvu, radim kao pomoćnik top menadžera ili na poziciji top menadžera u hotelijerstvu ili turizmu i shodno tome ću nastojati da unapredim svoja znanja i profesionalnost podignem na još veći nivo, steknem još veće radno iskustvo i uz pomoć kurseva koji su nam dostupni dodatno podignem svoje kvalitete kao radnik u ugostiteljstvu na neki veći nivo.“

Za kraj, Aleksandar ima poruke i za sve mlade kojima se ukaže prilika za obuke ili usavršavanje: „Trebalo bi da koriste sve mogućnosti koje im se pružaju da postanu bolja, unapređenija verzija sebe na poslovnom planu. Samo na taj način mogu da očekuju da će biti ostvareni i uspešni u svom poslu. Da bi se uspelo, treba ozbiljno pristupiti i razmišljati na vreme o svojoj karijeri, a boljih prilika od ovakvih teško da će biti. Zato su obuke ovakvog tipa nagrada za polaznike, a za fondacije, nevladine organizacije i mentore još jedan ,,pečat” na njihov dugogodišnji uspeh koji ostvaruju iz godine u godinu znajući da su stvorili novu generaciju mladih i sposobnih ljudi za određene poslove.“

Trening, stručna praksa i dodatne obuke su sprovedene u okviru projekta „Poboljšanje pristupa zapošljavanju u ugostiteljstvu za pripadnike/ce romske zajednice”, koji je finansiran od strane Hilton Global Foundation i Conrad N. Hilton Foundation.

 

Pročitano 229 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action