Diskriminacija

utorak, 9. jul 2024.

Objavljen izveštaj EKRI o Srbiji – šesti ciklus monitoringa

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (EKRI) objavila je izveštaj o Srbiji, u okviru šestog ciklusa monitoringa.

Šesti krug izveštaja o državama usredsređuje se na tri teme zajedničke svim državama članicama: (1) Delotvorna ravnopravnost i pristup pravima, (2) Govor mržnje i nasilje motivisano mržnjom i (3) Integracija i inkluzija, kao i niz tema koje se odnose na te konkretne države.

U izveštaju se navodi da je, od usvajanja EKRI-jevog izveštaja petog ciklusa o Srbiji 22. marta 2017. godine, postignut napredak i razvijene su dobre prakse u brojnim oblastima.

Izveštaj navodi da, što se tiče integracije i inkluzije Roma, u izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije iz 2021. godine, segregacija predstavlja težak oblik diskriminacije. Postignut je napredak pohađanja predškolskih i školskih ustanova od strane romskih učenika. Pored toga, navodi se da je ostvaren značajan napredak u rešavanju problema nedostatka ličnih dokumenata za Rome.

Pa ipak, u izveštaju se navodi da neka pitanja i dalje izazivaju zabrinutost.

Ne postoje sveobuhvatni podaci o govoru mržnje, i smatra se da je stvarni broj slučajeva govora mržnje mnogo veći od onoga što se vidi u postojećoj statistici. Govor mržnje opstaje u političkom i drugom javnom diskursu, posebno na internetu, i cilja na različite grupe, kao što su Romi i druge etničke manjine, LGBTI zajednice i izbeglice/migranti.

EKRI preporučuje nadležnima da pojačaju napore u podsticanju javnih ličnosti, posebno visokih zvaničnika, političara i verskih vođa, da se sami uzdrže od upotrebe rasističkog govora i drugih oblika govora mržnje, da odlučno i odmah osude upotrebu takvog govora od strane drugih, da koriste alternativni govor i da promovišu razumevanje između grupa, uključujući izražavanje solidarnosti sa onima koji su na meti govora mržnje.

Što se tiče romske populacije, de facto segregacija u obrazovanju u relativnom je porastu, a stopa pohađanja i završavanja škole i dalje je daleko niža kod romske dece nego u opštoj populaciji učenika. Nadalje, stambena situacija Roma i dalje predstavlja problem zbog ozbiljnih nedostataka u primeni inače robusnog pravnog i političkog okvira.

U nalazima i preporukama, EKRI preporučuje da nadležni daju Poverenici za zaštitu ravnopravnosti prerogativ da sprovodi istrage u slučajevima diskriminacije ex officio i da, na zahtev, pribavlja dokaze i drugi materijal.

EKRI preporučuje da vlasti preduzmu odlučne mere da okončaju sve oblike de facto segregacije romske dece u školama, u skladu sa izmenama i dopunama anti-diskriminacionog zakona iz 2021.

Uzimajući u obzir veze između veće stope napuštanja školovanja među romskim devojčicama i dalje prisutnog fenomena ranih  brakova, EKRI je zabeležio radnje koje su nadležni preduzeli da okončaju dečje brakove, uključujući stvaranje, 2019. godine, Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova u Srbiji.

U vezi sa zapošljavanjem, EKRI preporučuje nadležnima da nastave sa svojom akcijom usmerenom ka većem broju visokokvalifikovanih Roma i da ojačaju napore da ponude stručne obuke niskog praga i aktivnosti na izgradnji veština kako bi se poboljšala zapošljivost niskokvalifikovanih Roma. Takve aktivnosti treba da stave poseban naglasak na specifične potrebe Romkinja.

Kada je u pitanju pristup dokumentima, EKRI je došao do saznanja da, u slučajevima kada roditelji ne poseduju ličnu kartu ili izvod iz matične knjige rođenih, nije bilo moguće upisati novorođenu decu po rođenju, što ih čini pravno nevidljivim i u opasnosti od apatridije. EKRI poziva nadležne da obezbede da roditelji sve dece rođene u Srbiji imaju pristup pravovremenoj registraciji rođenja. Dalje se navodi da nepravilnosti u postupku prijave prebivališta ipak postoje, uprkos postojanju zakonskih rešenja kao što je prijava na adresi centra za socijalni rad. Osim toga, licima koja već imaju prijavljeno prebivalište takva mogućnost je uskraćena, čak i u slučajevima kada u tom mestu prebivališta ne žive godinama, pa i decenijama. EKRI poziva nadležne da obezbede doslednu primenu propisa kojima se regulišu postupci za prijavljivanje prebivališta.

 

Prevod izveštaja na srpski jezik možete pogledati OVDE.

Pročitano 1237 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action