Program statusnih i socioekonomskih prava

petak, 24. decembar 2021.

Kad matična služba odbije da detetu upiše ime

Lamija Selimi [1] je rođena u novembru 2019. godine u Kliničko bolničkom centru Zvezdara. U vreme njenog rođenja, njena majka Leonora [1] nije posedovala lične dokumente i zbog toga nije mogla da svojoj ćerki nakon rođenja odredi lično ime. Zato je morala da pred organom starateljstva pokrene postupak za određivanje ćerkinog ličnog imena.

Postupak određivanja ličnog imena sproveden je pred Centrom za socijalni rad Palilula, a rešenje o određivanju imena doneto je u martu 2020. godine. Ovim rešenjem naloženo je matičaru opštine Zvezdara da u matičnu knjigu rođenih izvrši upis Lamijinog imena i prezimena. Međutim, uprkos obavezi da sprovede pravosnažno rešenje centra za socijalni rad, Matična služba Zvezdara ni nakon skoro dve godine to nije učinila, tako da Lamija Selimi još uvek nema upisano lično ime u matičnu knjigu rođenih.

Njenom ocu je u junu 2021. godine u Matičnoj službi Zvezdara rečeno da detetu neće moći da izdaju izvod iz matične knjige rođenih sve dok devojčicina majka Leonora ne bude dobila ličnu kartu. Nakon toga je uz pomoć Praxisa podnet i pisani zahtev za izdavanje izvoda iz matične knjige rođenih, ali niti su traženi dokumenti izdati, niti je dobijen bilo kakav odgovor, uprkos tome što je matičnoj službi poslata i urgencija.

Leonora je rođena u Italiji, a 2020. godine je sprovela postupak upisa u matične knjige rođenih Srbije. Međutim, ona do danas nije uspela da prijavi prebivalište u Srbiji i izvadi ličnu kartu. Sredinom 2021. godine Leonora je, uz pomoć Praxisa, podnela zahtev za prijavu prebivališta u Policijskoj stanici Palilula.

Leonori još uvek nije odobrena prijava prebivališta, zbog čega ne može da dobije ličnu kartu, a njena kćerka Lamija Selimi, zbog nezakonitog postupanja matične službe, ostaje neupisana u matičnu knjigu rođenih skoro dve godine nakon što je Centar za socijalni rad Palilula doneo rešenje o određivanju ličnog imena. Na taj način ne samo da se krši Leonorino pravo na upis u matičnu knjigu rođenih i na lično ime, nego su joj uskraćena i brojna druga prava koja nije moguće realizovati bez izvoda iz matične knjige rođenih, uključujući i prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Ovaj primer još jednom pokazuje zašto je važno sistemski rešiti pitanje upisa u matičnu knjigu rođenih odmah po rođenju, onako kako to predviđaju međunarodne konvencije, Ustav RS i Porodični zakon.

 

[1] Nisu njihova prava imena

Pročitano 6581 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action