Program statusnih i socioekonomskih prava

ponedeljak, 8. novembar 2021.

Problemi u primeni postupka za utvrđivanje vremena i mesta rođenja

Sledeće godine navršava se 10 godina otkako je Zakon o vanparničnom postupku dopunjen odredbama koje su u pravni sistem Srbije uvele novu vrstu postupka – postupak za utvrđivanje vremena i mesta rođenja.

Zahvaljujući ovom postupku, mnogi građani uspeli su da se upišu u matičnu knjigu rođenih i da konačno ostvare prava koja im garantuju Ustav i zakoni.

Ipak, pružajući besplatnu pravnu pomoć osobama koje nisu upisane u matične knjige, Praxis je uočio veći broj problema i nepravilnosti koje su u znatnom broju slučajeva građanima umnogome otežavale sprovođenje postupaka za utvrđivanje vremena i mesta rođenja.

Ostvarivanje prava na upis u matičnu knjigu rođenih naročito bi mogao da ugrozi Zaključak Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda o nadležnosti vanparničnog suda u postupku upisa u matičnu knjigu rođenih.

Problemi koji se javljaju prete da u značajnoj meri anuliraju pozitivne promene koje su pre desetak godina donele dopune Zakona o vanparničnom postupku. Ovi problemi bi mnoge građane - a pre svega siromašne pripadnike romske nacionalne manjine - ponovo mogli da dovedu u situaciju da ne mogu da se upišu u MKR.

Opširnije o tome možete pročitati u dokumentu.

Dokument je pripremljen u okviru projekta “Suzbijanje apatridije među Romima na Zapadnom Balkanu” koji finansira Fondacija za otvoreno društvo kroz Evropsku mrežu za pitanja apatridije. Stavovi izrečeni u ovom dokumentu pripadaju isključivo autoru i ne predstavljaju nužno zvaničan stav donatora. 

Pročitano 7105 puta
Tagovano
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action